Ted van Meijel

Ted van Meijel (Grafische vormgeving Academie Beeldende Kunsten Maastricht en MO Handvaardigheid, Rotterdam) heeft zich na een periode van voornamelijk keramisch en driedimensionaal werk, in de laatste 20 jaar meer en  meer toegelegd op fotografie. Als lid van fotocollectief Dark Riot krijgt haar werk een steeds experimenteler karakter.

Ted van Meijel

Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven

Ze tuurt in spiegels en in plassen, kijkt graag door beslagen of kapotte ruiten. Want daar, in het duistere, in die onderlaag, daar beweegt iets, daar zijn vage vormen herkenbaar, daar wordt haar nieuwsgierigheid aangewakkerd. Die amorfe spiegeling, dat vage schijnsel, dat onduidelijke beeld: dat is wat haar intrigeert.

Ted van Meijel dwaalt door de stad, door het industriegebied en vindt inspiratie bij de sloperij, in etalageruiten en verlaten tuinbouwkassen, op verloederde parkeerplaatsen. Haar foto’s geven hun geheimen niet meteen prijs: we worden uitgedaagd met raadselachtige composities en intrigerende onderwerpen.

Haar grafische achtergrond wordt met name zichtbaar in haar ‘uitstapjes’ naar die andere wereld: de wereld van perfectie. Perfectie in architectuur, inrichting en kleur. Dan ziet men beelden waarbij de compositie, de kleur een volkomen evenwicht vertonen. Toch moet de kijker ook hier ontdekken wát hij nou eigenlijk ziet. Het raadsel blijft bestaan.