Mikel Buwalda

Mikel Buwalda fotografeert sinds 2010. In de afgelopen negen jaar specialiseerde hij zich als freelancer in portretten en sfeerreportages. Daarnaast maakt hij eigen werk dat zich steeds meer kenmerkt door eenvoud, vervreemding en beeldopbouw door vlakken.

Mikel Buwalda

Project Vesalius

Een project dat geen project is. Geen uitgangspunt, geen richting, geen eindpunt. Willekeurige beelden, maar toch aan elkaar verbonden door een herkenbare stijl. Het gebruik van vlakken waarmee het werk wordt opgebouwd vormt de rode draad in het recente werk van Mikel Buwalda. In de verte geïnspireerd door beelduitsnijdingen die in de jaren 80 gebruikt werden in muziekvideo’s en op albumhoezen.

Vesalius: diversen. De titel refereert aan de verscheidenheid van het fotografische werk dat wordt tentoongesteld, maar eveneens aan de collage-achtige sfeer die opgeroepen wordt door deze manier van werken. Enkele werken zijn samengesteld uit meerdere foto’s die samen een geheel vormen. Buwalda omarmde de mogelijkheden die het digitale fotografische tijdperk hem biedt. Hij neemt daarmee de vrijheid om beelden te creëren die uniek zijn, zonder de connectie met het analoge fotografische tijdperk uit het oog te verliezen.

Strak en sober, prikkelend en vervreemdend. Schoonheid en afzichtelijkheid, de grens tussen die twee waardeoordelen wordt opgezocht, overschreden of niet bereikt. Wellicht blijkt die grens er helemaal niet te zijn.